headerlogoweb103014

ESB Hometown Trivia - Spring 2016

Spring 2016 Hometown Trivia Questions & Closing Comments

Week 1

                Question 1: What year did a fire occur at William Allen White’s home, Red Rocks, forcing the family to move to a temporary residence at 1101 Neosho?

                Answer 1: 1921

Closing Comment: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble Tour, and a reception at the Emporia Gazette.

Question 2: Name the Presidential candidate who was the subject of William Allen White’s 1896 editorial titled, “What’s the Matter with Kansas.”

                Answer 2: William Jennings Bryan

Week 2

                Question 1:  Name the noted sculptor who created a bronze bust of William Allen White as part of a memorial in Peter Pan Park. 

                Answer 1: Jo Davidson

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information to come!

               

Question 2: What year was the first William Allen White Children’s Book Award presented?

                Answer 2: 1953

Closing Comment: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble tour, and a reception at the Emporia Gazette.

Week 3

                Question 1:  A.H. Gufler built his home at 612 West Twelfth in 1915. He later sold the house to a fraternity in 1946.  What fraternity purchased the home?

                Answer 1: Kappa Sigma Epsilon(The fraternity later “went national” and became the Tau Kappa Epsilon aka the “Tekes” in 1951)

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information coming soon!

                Question 2: William Allen White hired Walt Mason in 1907 as a telegraph and editorial writer, he soon began to publish Mason's poetry under what name?

                Answer 2: "Uncle Walt"

Week 4

                Question 1: In 1900 the Emporia Gazette move from #8 East Sixth to this location?

                Answer 1: 517 Merchant

Closing Comment: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble tour, and a reception at the Emporia Gazette.

                 

Question 2: After graduating from El Dorado High School in 1884, William Allen White attended what two post-secondary schools in Kansas?

                Answer 2: College of Emporia and University of Kansas.

Week 5

                Question 1:  The first monkeys to arrive to Monkey Island located in Peter Pan Park were two males and two females of the rhesus variety. What year did these first monkeys arrive to Emporia.

                Answer 1: 1934

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information coming soon!

Question 2: The Finney Bond Scandal shocked the residents of Emporia and the state of Kansas. Warren W. Finney was arrested on charges of embezzlement from his Fidelity State & Savings bank in 1933. Where was the Finney living at the time of his arrest?

                Answer 2: 310 W. 12th

Closing Comment: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble tour, and a reception at the Emporia Gazette.

Week 6

                Question 1: In 1923 William Allen White won a Pulitzer Prize for the 1922 editorial titled this?

                Answer 1: “To an Anxious Friend”

Question 2: A well-known architect drew up plans for the remodel of Red Rocks following the 1921 fire, but White ended up selecting another architect’s plans. Who was this famous architect?

                Answer 2 Frank Lloyd Wright

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information to come!

Week 7

                Question 1:  The first William Allen White Children’s Book Award was presented in 1953 to Elizabeth Yates.  Name the title of the book.

                Answer 1: “Amos Fortune, Free Man”

Closing Comment: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble tour, and a reception at the Emporia Gazette.

Question 2: There is a plaque on the Anderson Memorial Library located on the former campus of the College of Emporia. It states the library was erected by Andrew Carnegie in honor of Mr. Anderson who opened his private library to the working boys of what city?

                Answer 2: Allegheny City (Pennsylvania)

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information to come!

Week 8

                Question 1: In 1941 a stone monument commemorating the service of war veterans was built in Peter Pan Park. Veterans of what war were commemorated with this monument?

                Answer 1: Spanish-American War Veterans

Closing Comment: Please join us for the Red Rocks Ramble a historic tour of Emporia on the afternoon of Saturday, October 1. Explore the history behind a number of sites in Emporia and their connection with William Allen White.  More information to come!

                Question 2: Christopher Walker is the current publisher of the Emporia Gazette.  What relation is he to William Allen White?

                Answer 2:  He is White’s great grandson.

Closing Comments: Mark your calendars for Saturday, October 1, 2016 for a day to remember the legacy of William Allen White. Events will include the William Allen White Children’s Book Awards, Red Rocks Ramble tour, and a reception at the Emporia Gazette.